6 jan

Finansiera din verksamhet

Vare sig du har en nystartad verksamhet eller om du har drivit ditt företag i ett antal år så behöver du förmodligen mer finanser i företaget. Som etablerad företagare krävs det pengar för att du ska kunna utvidga verksamheten och satsa på nya marknader, köpa in inventarier eller göra marknadsföring för dina befintliga produkter och tjänster. Det finns flera sätt att få in pengar till verksamheten, både som befintlig företagare och när du har en ny affärsidé.

Genom att ansöka om företagskredit hos Qred kan du få offert inom en timme, där ett erbjudande kommer på sms och via din e-post. När du har godkänt lånet kan du få det utbetalt samma dag. Du kan också ringa upp Qred och få rådgivning kring hur du kan få hjälp med investeringar i ditt befintliga företag eller få mer resurser i uppstartsfasen.

Satsa på hållbarhet

Investerare intresserar sig mer och mer för hållbarhet. De vill nu att de största företagen i Europa ska börja agera mer för klimatet. Nu har investerare sett hur viktigt det är att anpassa investeringsstrategin till Parisavtalet, vilket förmodligen kommer att få stora effekter på deras beslut framöver. Därför är det viktigt att alla företag tar klimatrisk och klimatanpassning på allvar.

Att minska sina klimatrisker och att rusta sig för framtida kriser vad gäller klimat och biologisk mångfald är både klokt och lönsamt. De företag som har högst ESG-rankning har under de senaste åtta åren presterat femtio procent bättre än de som har lägst rankning. ESG-rankningen är avsedd att mäta i vilken grad företag är rustade vad gäller bland annat sociala och miljömässiga risker.

Trygga lån

När du söker lån är det klokt att välja en långivare som är registrerad hos Finansinspektionen. Det är också bra för din säkerhet om långivaren använder sig av mobilt BankID, vilket minskar risken för att någon utför bedrägerier och tar lån i ditt namn.

För att ta lån är det bra om du i förväg upprättar en sund affärsplan, vilket också ger dig fördelar när du driver din verksamhet. Om du upprättar en budget och kan visa upp en prognos för företaget är det också lättare att få lån som företagare. När du är nyföretagare är det ofta risken i din affärsidé som avgör hur mycket du har möjlighet att låna. Vid upprättande av ett banklån ingår du ett avtal med en bank, där banken kräver amorteringar som innebär avbetalning på ditt lån. Banker brukar också vilja ta betalt för att du ska få låna pengar. Därför får du betala en löpande ränta och ibland även expeditionsavgift när du amorterar.

En affärsplan innebär en strategisk plan för ditt företag kring hur du tror att din affärsidé kommer att utvecklas på längre sikt. Din budget är de utgifter och inkomster som du beräknar att ditt företag kommer att ha under en kommande tidsperiod. Banken gör en bedömning utifrån din affärsplan och din budget för att se hur stor risk det innebär för dem att bevilja ett lån till ditt företag.