10 feb

Allt om företagslån

Under många år har företagare kunnat använda sig av företagslån för att få hjälp med finansieringen. Med ett företagslån kan man investera i andra bolag och få mer kapital, men man kan även utvidga sitt företag eller utbud för att få verksamheten att växa. Idag finns det många banker och långivare som erbjuder bra och trygga företagslån, men hur fungerar de egentligen och vad behöver man tänka på?

Som företagare gäller lite andra regler än om du söker ett lån hos Lånakuten som privatperson. Snabblån är den låneform som ger den snabbaste utbetalningen och där du inte har speciellt många krav som du måste uppfylla. Här kan du i många fall ansöka trots betalningsanmärkningar och även om du inte har en fast anställning. Låneformen har blivit otroligt populär för privatpersoner, men ska du låna som företag är kraven strängare.

Vad krävs för att få ett företagslån beviljat?

För att du som företagare ska kunna ansöka om ett lån gäller det att du och ditt bolag uppfyller alla krav och villkor. De vanligaste kraven följer här nedan.

  • Ditt bolag måste vara svenskregistrerat
  • Ditt bolag måste ha varit aktivt under en viss period (4 månader till 2 år)
  • Du måste ha en svensk bolagsform som handelsbolag, enskild firma, aktiebolag m.m.
  • Du måste kunna uppvisa en aktiv försäljning
  • Du behöver ha en god kreditvärdighet

I samband med att du ansöker om ett företagslån kommer en kreditupplysning att tas. Har du en enskild firma tas kreditupplysningen på bolaget, men även på dig som privatperson. I många fall kommer du också att behöva stå som borgensman på lånet, vilket fungerar som en form av säkerhet för banken eller långivaren.

Hitta det bästa företagslånet

Innan du signerar ett lånelöfte är det viktigt att du jämför bolag och lån mot varandra. På så sätt kommer du att kunna hitta det bästa låneerbjudandet för just dig. En jämförelse är för det mesta kostnadsfri och du binder dig inte till någonting. Endast en kreditupplysning kommer att tas, men du får fortfarande erbjudanden från flera olika aktörer. Här kommer du att kunna titta på löptid, men du kan också jämföra lånebeloppet och räntan, samt villkor och andra avgifter. Jämförelsen är till för att du inte ska ta ett förhastat beslut och bli ”fast” med ett lån som inte passar dig och ditt företag. Det tar inte lång tid att göra en jämförelse och du kan välja att ansöka både med och utan UC, för att på detta sätt öka dina chanser att få lånet beviljat.

Betala tillbaka företagslånet

Ett lån är alltid ett lån, vilket innebär att du måste betala tillbaka pengarna inom avtalad tid. Om det inte går bra för ditt företag är det du som borgensman som kommer att behöva ta ansvar för att lånet betalas, vilket betyder att din personliga ekonomi kan bli utsatt. Precis som med ett konsumtionslån för privatpersoner sker återbetalningen månadsvis. Varje månad ska du således betala amortering, ränta och effektiv ränta, samt eventuella andra avgifter som administrationsavgifter och uppläggningsavgift.