20 mar

Vikten av att skriva bra jobbannonser

Som företagare är allt som du företar dig en representation av dig och ditt företag. Det gäller även när du ska anställa personal och skriver en jobbannons. Det är därför viktigt att den jobbannons som du skapar är både väl genomtänkt och väl utformad. En jobbannons är dessutom ett utmärkt tillfälle för dig att marknadsföra ditt företag. Det är ett välkänt marknadsföringsknep som många större företag har använt sig av. I vissa fall har företagen lagt ner stora resurser på att skapa säljande annonser, vilka har genererat stor uppmärksamhet, utan att företagen någonsin hade ambitionen att anställa ny personal. Men man fick den uppmärksamhet som man önskade, dessutom till en låg kostnad.

Få hjälp med att skriva en jobbannons

Är du osäker på hur du ska formulera dig kan du försöka att finna någon som arbetar med att skriva jobbannonser. Det kan vara en copywriter eller någon annan frilansande skribent. Du bör inte välja första bästa person som erbjuder sina tjänster. Att någon skriver väl betyder inte per automatik att de skriver bra jobbannonser. En jobbannons ska vara utformad på ett visst sätt, innehålla vissa formuleringar och marknadsföra både företaget och tjänsten på ett bra sätt.

Ett mycket intressant alternativ till att anlita någon för att få hjälp är Cowrite https://cowrite.com/sv/ som är en automatiserad och mycket användarvänlig tjänst för just skapande av jobbannonser. Du svarar på ett antal frågor som Cowrite ställer till dig, därefter skapar Cowrites textrobot en text till din jobbannons. Resultatet är minst sagt häpnadsväckande. Den text som du skapar med hjälp av Cowrite blir mycket professionellt utformad. Din jobbannons kommer utan tvekan att “sticka ut” i mängden av platsannonser.

Publicering av platsannonsen

En gång i tiden var det tillräckligt med att publicera en platsannons i Arbetsförmedlingens publika databas Platsbanken. Det var dit som i princip alla arbetssökande vände sig för att söka nya utmaningar inom arbetslivet. Några egentliga alternativ till Platsbanken existerande inte. Ibland kompletterades annonsen i Platsbanken av en annons i lokaltidningen, då kunde man vara riktigt säker på att få många ansökningar.

Idag är situationen betydligt mer komplex. Som arbetsgivare måste man vara betydligt mer aktiv och kreativ för att kunna finna intressanta personer som kan vara intresserade av tjänsten. Det är fortfarande möjligt att lägga in en annons i Platsbanken men det är inte längre tillräckligt. Har företaget en egen webbplats är detta den första platsen för att publicera platsannonsen. Därefter är de självklara valen för publicering LinkedIn, Facebook och även Instagram om företaget är aktivt på sociala medier. Därefter är det bara att hålla tummarna för att rätt person väljer att söka den utannonserade tjänsten.