23 sep

Ha två buffertar så att du klarar krisen

Det är många företagare som just nu kämpar för att överleva. Det finns flera orsaker till att ett företag kan få ekonomiska problem, men till syvende och sist handlar det om pengar, om vikten av att ha en buffert på banken.

Buffert på banken

Oavsett om du driver ett aktiebolag eller en enskild firma är det viktigt att ha två buffertar: en företagsbuffert och en privat buffert. Just nu är det många företag som har stora problem på grund av coronakrisen, det finns inga pengar för att betala hyra, löner och andra kostnader. Om din privatekonomi ser likadan ut, så är det extra stressande. Du bör redan idag planera för dåliga tider. Gör upp en sparplan för både företaget och dig själv. Även om du kan behöva satsa dig ur krisen, så måste du alltid ha pengar på kontot.

Både som företagare och privatperson finns det många räkningar som ska betalas. Om du först och främst ser till att du har ett privat sparkapital, så kan du lättare lägga ner företaget. Om du har enskild firma är det viktigt att du ändå inte blandar ihop din och firmans ekonomi på ett sådant sätt att du faktiskt hamnar hos Kronofogden eller går i personlig konkurs.