24 dec

Drömmer du om att bli företagare?

Det är en relativ vanlig dröm att någon gång få starta sin egen verksamhet. Långt ifrån alla gör slag i saken, och det krävs en del mod att göra så. Det är förstås väldigt olika beroende på vilket område man är verksam inom, och vilka förutsättningar man har, om det är riskabelt eller inte. Klart är att med rätt baskunskaper så ökar chanserna att ett nystartat företag ska lyckas.

Att vara expert

Är man en företagare är man i viss mån expert inom ett särskilt område. Det kan exempelvis handla om att öppna en frisersalong. Då är man expert på att klippa folks hår, och att driva en verksamhet dit folk kan vända sig för sådana tjänster. Har man dessutom personal att ta hand om, behöver man vara kunnig inom detta också. Förutom att vara insatt i hur ekonomin påverkas, är det bra med en ledarskapsutbildning där man kan växa som företagsledare och chef för en handfull anställda. Som företagare gäller det att alltid se sig själv som en nybörjare, och en ledarskapsutbildning kan vara ett naturligt nästa steg om man haft verksamhet ett par år. Det gäller att utvecklas både inom området som man är expert inom, såväl som företagande generellt.

Att grunda ett företag

Den som grundar ett nytt företag, har från början en tydlig företagsidé. Den här idén måste man utveckla till en god affärsidé, innan man börjar investera tid och pengar. Ett bra sätt är att fila på sin företagsidé, och ta hjälp av andra att utforma den. Man bör också sondera marknaden på vilka konkurrenter som finns. Ofta brukar man få frågan hur just ens egen affärsidé skiljer sig mot det som redan finns. Det kan vara svårt att öppna exempelvis en frisersalong på en gata som redan har tio stycken. Men det kan också vara så att efterfrågan är ovanligt stor, och att ännu fler ryms. Man tenderar att ha lite väl positiva glasögon när man tittar på sin egen affärsidé, varför ett par kritiska ögon från någon annan kan vara mycket välkommet. En affärsidé måste kunna försvaras mot kritiker som kommer med fakta och inte bara vara en dröm man har.

De första stegen

Den som vill bli företagare kan gå flera olika utbildningar som ger tips på hur man börjar och vilka man måste kontakta. Sådana utbildningar kan vara alltifrån ett par dagar till flera veckor. De viktigaste sakerna man måste lära sig är hur man sköter ekonomin och ordnar med olika papper hos Skatteverket och andra myndigheter. Egentligen finns all information på nätet, om man bara orkar söka och är beredd på att filtrera bort lite bland informationen. Behöver man ingen fysisk affär, eller andra investeringar, kan man kasta sig ut i det okända betydligt lättare, än om sådant måste finnas. Det är alltså lättare för en frilansskribent att prova att driva ett eget företag, än för en konditor. Men alla kan ha samma dröm gemensamt och i slutändan lyckas lika bra.