8 aug

Aktiebolag eller enskild firma?

Vad är bäst: aktiebolag eller enskild firma? Det är viktigt att du tänker igenom vilken företagsform som du ska satsa på.

Enskild firma

Den stora fördelen med enskild firma är att det är så enkelt att komma igång. Du går in på Skatteverkets hemsida, ansöker om F-skattsedel, och är snart företagare. Du behöver inget företagsnamn, affärsplan eller budget. Det är många svenskar som har enskilda firmor på sidan om. Kruxet är att du och den enskilda firman är en och samma person, både ekonomiskt och juridiskt. Går företaget i konkurs, så går du i personlig konkurs. Om du har en enskild firma kan du dock ombilda den till ett aktiebolag.

Aktiebolag

Det finns flera fördelar med aktiebolag. Först och främst kan företaget gå i konkurs, utan att det behöver drabba dig. Det är alltså en egen juridisk person. Du kan också välja hur mycket som du ska ta ut i lön, och behöver inte skatta på all inkomst, som vid enskild firma. Det finns alltså mer skatteplanering att göra. Aktiebolag är också den form som passar bäst om ni är flera som ska starta företag tillsammans. Att starta aktiebolag kräver dock både mer pengar, tid och arbete än att starta en enskild firma.